сряда, 30 октомври 2013 г.

Един малко странен излет

Миналата година в средата на еснента тръгна слух, че на Диканите тръгнала щуката. Отидохме и цял ден нямаше пипане. Чак в края на деня имах едно потегляне от писалка явно, но не се закачи. Мои приятели обиколиха почти целия гьол на спининг и дръпнаха само еднин, но добър, клен. За сметка на това жена ми изкатери сипея над стената и се запиля за повече от 3 часа. Върна се с два пълни плика всякакви гъби. После, през декември,някой каза, че язовира за пореден път е арендован и риболова забранен.
Миналата уикенд решихме да ходим за гъби и къде, къде - дай да видим какво става на Диканите, хем да разберем на място как седи въпроса с риболова.
Посрещна ни тази табела
През стотина метра навсякъде има табели с надпис "Риболова забранен". Значи вярно било. Иначе язовира е прекрасен с чудна природа и чиста вода. За около година рибата чувствително се е увеличила и в тихото време навсякъде имаше кръгове от ята уклеи. От време на време някоя щука излизаше и попиляваше дребосъка.
На стената имаше все пак някакви риболовци, като включително разпъваха и с лодка. Естествено отидох и питах. Отговора беше, че са приятели на шефа и той ги пускал да ловят. Значи кауза пердута за такива като мен дето не познават шефа.

Все пак не бяхме капо. Набрахме си 3-4 килограма гъби - няколко читави манатарки, няколко сърнели и доста рижки, масловки и овчи нос.
Пътечка от масловки
Манатарчица скрита в камъните
На едно място намерих и двойника на рижиката. Снимах ги, но не излязохо много читаво
Двойника на рижката
Трудно може да се обърка - гъбата е много бледо розова, почти бяла, като се отреже млякото й е бяло, а по краищата гуглата е леко мъхеста.

Направихме си все пак разходката. На тръгване направих още една снимка за споме и по магистралата за 45 мин. си бяхме в къщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации