неделя, 6 януари 2013 г.

Дорадо на стръв зарган

Макар да ловя почти и само на спининг, когато става въпрос за улов на по-едра риба не се отказвам и от стръвта. За това искам да споделя и един гръцки метод основно за улов на дорадо (кинигос на гръцки и махи-махи на хамерикански). Открехна ме един много печен българин живеещ в Гърция в един от риболовните ни форуми. Благодаря ти Петър40!! 
С този метод съм ловил и доста друга хищна риба - лефер, кокали, и дори един заблуден паламуд. Имам и лефер, който сигурно беше над 4 кила, тръгнах да го водя, видях го и безкомпромисно прегриза повода.

А в метода няма нищо сложно. Трябват ви:

  • Як прът към 3 метра с акция 100-150 (направо ме е срам от снимката с жълтия връх);
  • Макара с плуващ монофил 0.40 с носимост към 7 кг и да побира поне 250-300 м;
  • Тапа за щука;
  • Микровирбел без карабина с носимост поне 10 кг;
  • 2-2.50 м. флуорокарбон 15-20 лб. за повод;
  • Морска кука 3/0.

На основната линия слагате стопер към десетина метра над края й. Махате пишката на тапата, ако трябва набивате в нея силиконова перла, че стопера да не минава през нея и я слагате свободно на основното влакно. Посредством микровирбела за основното връзвате повода. (може естествено да ползвате и двойния Уникнот възел, но тогава ще трябва да набиете още една перла в долния край на тапата). После с бомбардата си хващате средно голям зарган. Закачате го за куката доста зад аналната перка, като внимавате да не засегнете гръбнака, защото задължително трябва да остане жив. Въобще без да се силите замятате заргана във водата и оставяте бигела на макарата отворен.
Понеже рибката е абсолютно шашната веднага се отправя навътре в морето, започва да взима влакно. Когато тапата достигне до стопера, заргана започва да влачи и нея. Тук има една тънкост. Тапата не трябва да е прекалено голяма, защото заргана твърде бързо ще се умори, но в същото време трябва да е достатъно голяма и ярко оцветена, че като стигне на 200 м. навътре да може да се вижда.
Това е цялата философия. Остава само да чакате хищника да налапа стръвта. Голям кеф е да дърпаш дорадо от 150-200 метра!
Наслука!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации