петък, 11 януари 2013 г.

Навионикс

В писанията ми за соларния панел споменах мимоходом и програмата за морска навигация "Навионикс". Представям информация на вниманието на любезния читател, защото с учудване установх, че доста хора, които са си купили лодки и ходят с тях на риболов в Гърция, си мислят, че непременно трябва да напазаруват някакъв скъп уред на лидера Гармин. И въобще не им идва наум за доста по-бюджетната алтернатива. А им трябва само смартфон с достатъчно памет. Всъщност не знам дали програмата се предлага за измисления Симбиян на Нокия, но за iPhone и Андроид я има.

Та сваляте си версия за Европа, Обединеното Кралство, Щатите или там където смятате да плавате. Трябва да имате нет, най-добре Wi Fi, защото след инсталация програмата сваля бая данни. Моята, за Европа, дръпна към 4 гиги.
За момента най-често я използвам за прогноза за времето и вълните, както и да търся по-перспективни дълбоки места.
Но смата програма може доста повече неща. Свалете си я, експериментирайте и ако пуснете някоя доста важна функция, която съм изпуснал, никак няма да ви се сърдя.

Къде може да се използва Навионикс

Сигурно, се чудите защо по-горе излизат снимки и от Дунава? Защото данни са заложени и за Реката по цялото й плавамео протежение. А под вода няма как да го използвате, но можете да си нагласите безопасната дълбочина на 2, 5, 10 м. и на база данните от картата програмата започва да пищи. Това разбира се ако си нямате ехолот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации