неделя, 9 декември 2012 г.

Джигин' Спинър

Джигин СпинърДнес искам да ви представя една моя любима спинингова примамка от семейството на тейл-спинърите.
Конкретно става въпрос за Jiggin' Spinner на СПРО.
Предлага се в няколко различни грамажа от 10 до 28 гр. в различни разцветки. На мен най ми пасват чисто белите с тежест от 18, 21 и 28 грама. С червен лак за нокти винаги добавям 2-3 резки.
Заради тежкото тяло се постигат доста големи далечини на замятане - до 60-70 м. В същото време, пак заради тежестта, примамката достига много бързо придънните слоеве на облавяния водоем, като още при потъването блесната започва да се върти.
Използвам пръчка на Шекспир - "Ъгли Стик" с акция 10-40 на 2.70 м. и макара "Сиикор" на Корморан. Влакното е плетено 0.20 на Хемингуей.
По принцип СПРО препоръчват тази примамка за распер и колегите по дунава доста я хвалеха за тази риба. Аз обаче открих, че е също толкова добра и за костур (10-14 гр.), а и още по-добра за щука.
Щука
Дунавска щука Щука на спининг
Щукате е ловец от засада. Предпочита да е скрита от водорасли или паднали дървета по дъното и когато покрай нея премине рибка само с едно замахване на опашката да атакува плячката. Ето защо когато с Джигин Спинъра търсим нея воденето е сравнително "мудно" в долните водни слоеве. Удара може да дойде по всяко време - от първите няколко оборота на макарата до буквално в краката на риболовеца.
Тук е и минуса на тази иначе чудесна примамка: поради разположената в долната част на тялото тройка и сравнително голямата й тежест закачките са неминуеми. Имало е излети, на които съм губил по две, че и три примамки. Така че когато отида на непознат водоем първо "опипвам" дъното с някоя доста по евтина блесна.
Снимките не са от типа "Вижте ме колко съм велик", а илюстрация на ефективността на Jiggin' Spinner-а.
Распер
За разлика от щуката распера е хищник, който търси плячката си активно и винаги е в движение. За това и водим примамката бързо и със сравнително изправен връх, непозволявайки по този начин да навлиза по-надълбоко. Не рядко, ако сме видели, къде се "буха" распера, още в първите мигове на приводняване следва атака. И е голям кеф да се бориш с тази мощна риба от 40-50-60 м.
Распер catch and release
Костур
Макар да съм хващал не малък брой костури, не смятам, че Джигин Спинъра е особено подходящ. Единствения му плюс е ако ятата с костър са далеч и на дълбоко да можете да ги намерите.
Морски риболов
Пробвал съм Джигин Спинъра на почти всеки излет на морето в Гърция. Лови и там! Най-големия ми успех е един наистина уникално голям дракон към 50 см. 

Докато щуката все пак има доста прилични вкусови качества (не рядко, ако съм имал слука прибирам най-голямата), то распера е по-борбен отколкото вкусен. За това ви прозвавам - пускайте ги обратно, нека си бухат наволя и ни мият очите!Малко снимки от Козлодуй

1 коментар:

  1. Дам, добри са тейл-спинърите. Аз лично предпочитам други производители, но и SPRO не са лошо

    http://lagunabg.com/jig-glavi-glavi-za-tuisteri-pilkeri

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации